Στον κόσμο του χρώματος μαλλιών, το ombre και το balayage είναι όροι που έχουν κατακτήσει τον κλάδο.

Πρόκειται για δημοφιλείς τεχνικές που δημιουργούν ένα διαβαθμισμένο, φυσικό χρωματικό αποτέλεσμα, συχνά με πιο ανοιχτές άκρες. 

Παρόλο που μπορεί να φαίνονται παρόμοιες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο. 

Ας εμβαθύνουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και των δύο τεχνικών για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποια από αυτές θα ήταν η καταλληλότερη για την επόμενη μεταμόρφωση των μαλλιών σας.

 

Τι είναι το Ombre;

Το Ombre, ένας γαλλικός όρος που σημαίνει “σκιά” ή “απόχρωση”, είναι μια τεχνική βαφής μαλλιών που δημιουργεί ένα εφέ διαβάθμισης από το σκούρο στο ανοιχτό. Ξεκινά με ένα πιο σκούρο χρώμα στις ρίζες που σταδιακά σβήνει σε ένα πιο ανοιχτό χρώμα προς τις άκρες. Η μετάβαση είναι συνήθως έντονη και πιο αισθητή σε σύγκριση με άλλες τεχνικές χρωματισμού.

Υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες του ombre, όπως το παραδοσιακό ombre, το αντίστροφο ombre και το sombre (ένα απαλό, διακριτικό ombre). Το ombre είναι ένα ευέλικτο στυλ που ταιριάζει στα περισσότερα μήκη και τύπους μαλλιών, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή για πολλούς.

 

Τι είναι το Balayage;

Το Balayage, ένας άλλος γαλλικός όρος που σημαίνει “σκουπίζω” ή “ζωγραφίζω”, είναι μια τεχνική βαφής μαλλιών που περιλαμβάνει τη ζωγραφική με το χέρι των ανταυγειών στα μαλλιά χωρίς τη χρήση φύλλου αλουμινίου. Ο σκοπός του balayage είναι να δημιουργήσει ένα ηλιοκαμένο, φυσικό χρώμα με πιο απαλές, λιγότερο αισθητές γραμμές ανανέωσης.

Σε αντίθεση με το ombre, το balayage δεν ακολουθεί ένα αυστηρό μοτίβο από το σκοτάδι στο φως. Οι ανταύγειες τοποθετούνται στρατηγικά για ένα πολυδιάστατο, διαβαθμισμένο αποτέλεσμα. Η τελική εμφάνιση του balayage μπορεί να είναι πιο φυσική και λιγότερο ομοιόμορφη σε σύγκριση με το ombre, μιμούμενη τις φυσικές ανταύγειες που δημιουργεί ο ήλιος.

 

Ombre vs. Balayage: Βασικές διαφορές

Ενώ τόσο το ombre όσο και το balayage στοχεύουν στη δημιουργία ενός διαβαθμισμένου εφέ φωτισμού στα μαλλιά σας, οι βασικές διαφορές έγκεινται στη διαδικασία χρωματισμού και στην τελική εμφάνιση.

#1 Διαδικασία χρωματισμού

Το ombre περιλαμβάνει τον κορεσμό των μαλλιών με χρώμα ξεκινώντας από ένα σημείο χαμηλότερα από τις ρίζες, ενώ το balayage περιλαμβάνει τη ζωγραφική των ανταύγειων στην επιφάνεια των μαλλιών. Η τεχνική balayage επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο στην τοποθέτηση του χρώματος.

#2 Μετάβαση

Το Ombre έχει γενικά μια πιο αισθητή μετάβαση από το σκούρο στο ανοιχτό, ενώ το balayage δημιουργεί ένα πιο διακριτικό, ηλιοκαμένο αποτέλεσμα.

#3 Συντήρηση

Το Ombre απαιτεί συνήθως περισσότερη συντήρηση από το balayage λόγω της έντονης διαφοράς στο χρώμα. Από την άλλη πλευρά, καθώς το μπαλαγιάζ μεγαλώνει, οι ρίζες παραμένουν φυσικές, προσφέροντας μια απρόσκοπτη μετάβαση και απαιτώντας λιγότερο συχνό φρεσκάρισμα.

 

Με λίγα λόγια

Στην ουσία, η επιλογή μεταξύ ombre και balayage καταλήγει στις προσωπικές σας προτιμήσεις, στον τρόπο ζωής σας και στην εμφάνιση που επιδιώκετε. 

Εάν αναζητάτε μια τολμηρή μετάβαση, το ombre ίσως είναι η καλύτερη επιλογή σας. 

Αν προτιμάτε μια φυσική, ηλιοκαμένη εμφάνιση με λιγότερη συντήρηση, τότε το balayage θα μπορούσε να είναι ο σωστός τρόπος.

Και οι δύο τεχνικές μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το στυλ σας και είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία χρωματιστή για να καταλάβετε ποια τεχνική θα λειτουργήσει καλύτερα για τον τύπο των μαλλιών σας, το χρώμα και το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Είτε επιλέξετε το ombre είτε το balayage, βρίσκεστε στο δρόμο για μια εκπληκτική, ανανεωμένη εμφάνιση!